Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ για 1 μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση
750 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
150 γρ. flora soft me βούτυρο
250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
150 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα στο γκριλ για 10 λεπτά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα
1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια με ένα μαχαιράκι -εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας)
ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
150 κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε
για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μέτριο σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε κατά μέρος.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το flora sogt και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμά του. Ρίχνουμε τα φουντούκια και συνεχίζουμε το καβούρδισα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι. Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλίζει έντονα, προσέχουμε πολύ όταν το ρίχνουμε ώστε να μην κάψουμε τα χέρια μας. Ανακατεύουμε έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά λασπώδες μείγμα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια (σποράκια η σκόνη), ανακατεύοντας Αν δούμε ότι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.
Λαδώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά κορμάκια για κρέμα καραμέλα ή σουφλέ) και αδειάζουμε εκεί τον χαλβά.
Αφήνουμε κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρομαι –καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λαδερός, ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα.
Τον σερβίρουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...