Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σαν σήμερα!!!


Σαν Σήμερα: 15 Μαρτίου (1906: Ιδρύεται η εταιρεία Rolls Royce)


15 Μαρτίου…

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1906: Ιδρύεται η εταιρεία Rolls Royce.

Η Rolls-Royce υπήρξε ίσως η πλέον θρυλική κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων. Αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο ευφυέστατων Βρετανών μηχανικών που στην διάρκεια της ιστορίας της ανέβασε τα όρια της πολυτέλειας στην αυτοκίνηση, υπήρξε θετικός καταλύτης στην αλλαγή της πορείας δύο παγκοσμίων πολέμων και έθεσε νέα όρια στις αερομεταφορές.

Ένας αυτοδημιούργητος μηχανικός, λάτρης της τελειότητας, των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων μαζί με έναν πρωτοπόρο αυτοκινητιστή και έξυπνο έμπορο δημιούργησαν μηχανολογικά επιτεύγματα, αυτοκίνητα και κινητήρες αεροσκαφών που μαζί με τις υπόλοιπες ιστορικές συγκυρίες άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Charles Stewart Rolls γεννήθηκε στο Berkeley του Λονδίνου. Σπούδασε στο κολέγιο του Ήτον όπου άρχισε να δείχνει το ενδιαφέρον του για τους κινητήρες. Έτσι του κόλλησε και το παρατσούκλι ο «dirty» (βρώμικος) Rolls ή «Petrolls». Ο Βαρόνος Sir Frederick Henry Royce γεννήθηκε στο Alwalton. Η οικογένειά του είχε μύλους όμως μεγάλα οικονομικά προβλήματα τους οδήγησαν στο Λονδίνο. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς το 1872 αναγκάζοντας τον νεαρό Royce να δουλέψει μοιράζοντας εφημερίδες και τηλεγραφήματα αφού δεν είχε προλάβει να τελειώσει το σχολείο.

Το 1878 ξεκίνησε μια δική του μικρή εταιρία, εργάστηκε στις κατασκευές εργαλείων, στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού και δούλευε εκεί μέχρι το 1882 στο Λίβερπουλ στον οδικό φωτισμό και στο θέατρο. Ο Henry Royce το 1894 κατασκεύαζε δυναμούς και φανάρια με αρκετή επιτυχία. Η εταιρία του το 1898 με την επωνυμία Royce Ltd κυκλοφόρησε μετοχές και ίδρυσε ένα εργοστάσιο στο Trafford Park του Manchester.

Την ίδια εποχή Ο Rolls αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (το 1898) και ξεκίνησε να εργάζεται στο ατμόπλοιο «Santa Maria». Παρόλα αυτά το ταλέντο του ήταν στην μηχανοκίνηση. Τον Ιανουάριο του 1903, με 6,600£ του πατέρα του, ξεκίνησε μια από τις πρώτες Βρετανικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων την «C.S.Rolls & Co.» στο Fulham, η οποία εισήγαγε τα Γαλλικά «Peugeot» και τα Βέλγικα «Minerva» και μέχρι την επόμενη χρονιά θα ήταν μια πλήρης και επιτυχημένη επιχείρηση. Ο Rolls ήταν παράλληλα και ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας και λάτρεις των αερόστατων.

Αντίστοιχα ο Royce την εποχή εκείνη λόγω της μεγάλης ύφεσης στην αγορά από τον πολέμου των Μπόερς αλλά και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στους δυναμούς και τα φανάρια που κατασκεύαζε από τις Γερμανικές και Αμερικανικές εισαγωγές, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή αυτοκινήτων. Αυτό έγινε αρχικά σε μια γωνιά του εργαστηρίου του και τελείωσε το 1904. Το πρώτο αυτό αυτοκίνητο, κινούνταν με έναν δικύλινδρο κινητήρα και ονομάζονταν «Royce 10». Κατασκεύασε άλλα δύο ίδια αυτοκίνητα. Τον Rolls τον σύστησε στον Royce ο Henry Edmunds. Ο Edmunds του έδειξε το αυτοκίνητο που είχε αγοράσει από τον Royce και κανόνισε την ιστορική συνάντηση των δύο, στο ξενοδοχείο Midland, στο Manchester στις 4 Μαΐου του 1904.

O Rolls εντυπωσιάστηκε από το «Royce 10» και σε μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν τα Χριστούγεννα του 1904, συμφωνήθηκε να αγοράζει όσα αυτοκίνητα θα μπορούσε να κατασκευάζει ο Royce. Συμφωνήθηκε ακόμη τα αυτοκίνητα αυτά να φέρουν τον διακριτικό τίτλο «Rolls-Royce» καθώς και να πωλούνται αποκλειστικά από τον Rolls. Το πρώτο από αυτά τα αυτοκίνητα Rolls-Royce, τα «Rolls-Royce 10 hp», παρουσιάστηκε στο «Σαλόνι αυτοκινήτου στο Παρίσι» τις επόμενες μέρες της υπογραφής.

Αρχικά στο σήμα και τα διαφημιστικά, υπερτερούσε το όνομα του Rolls έναντι του Royce. Δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου του 1906 ο Rolls και ο Royce θα ένωναν τις επιχειρήσεις τους δημιουργώντας την «Rolls-Royce Limited», με τον Rolls να αναλαμβάνει την διεύθυνση του τεχνικού τμήματος, μισθό και ο Rolls θα έβαζε τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για να υποστηρίζεται η τεχνική επίβλεψη των εργασιών από τον Royce.

Η εταιρία κέρδισε πολλά βραβεία για την ποιότητα κατασκευής αλλά και την αξιοπιστία των αυτοκινήτων της. Το 1908 οι 2 συνέταιροι ξεκίνησαν το νέο αυτοκίνητο που αργότερα ονομάστηκε «Silver Ghost», και αποτέλεσε την κυριότερη αιτία για την μεγάλη φήμη που πήρε η εταιρία τα επόμενα χρόνια, κατασκευάζοντας πάνω από 6000 οχήματα. Πέρασαν πολλά χρόνια με πολλές επιτυχίες και στα οχήματα αλλά και στις μηχανές αεροπλάνων έως το 1973 όπου οι κατασκευές των αυτοκινήτων διαχωρίστηκαν και δημιούργησαν την «Rolls-Royce Motors». Η κυρίως εργασίες κατασκευής μηχανών για αεροπλάνα και πλοία παρέμεινε στην ιδιοκτησία του κράτους μέχρι το 1987, όταν ιδιωτικοποιήθηκε ως «Rolls-Royce plc», μια από τις πολλές ιδιωτικοποιήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση της Thatcher.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

2007: Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπογράφουν τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, έπειτα από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Πηγή:inveria.gr
Λίλιαν Ντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...