Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ




Ένα μοναδικό φαινόμενο, ενδεικτικό του πλούτου των ελληνικών θαλασσών, κατεγράφη πριν από λίγες ημέρες στο Αιγαίο. Δύο τεράστια καλαμάρια, μήκους μεγαλύτερου του 1.50 μέτρου εντοπίστηκαν κοντά στους Λειψούς και στη Σάμο....
Τα καλαμάρια ανήκουν στο σπάνιο είδος Ommastrephes bartramii, το οποίο συναντάται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως στη Μεσόγειο. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι υφίσταται πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο, γεγονός που ανοίγει νέα μονοπάτια έρευνας σε αχαρτογράφητες περιοχές των νερών του.
Το πρώτο καλαμάρι ανασύρθηκε στις 7 Μαρτίου, μπλεγμένο σε δίχτυα ψαρά, ο οποίος ειδοποίησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για το συμβάν.
Το καλαμάρι είχε φαγωθεί στο μεγαλύτερό του τμήμα από σμέρνα, όμως τα ακέραια πλοκάμια του ήταν αρκετά για να αναγνωριστεί το είδος, στο οποίο ανήκει.
Την επόμενη ημέρα στη Σάμο, ξεβράστηκε στην παραλία Κοκκάρι ένα δεύτερο καλαμάρι, γεμάτο αβγά, μήκους 1.63 μ. και βάρους 9 κιλών. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και του «Αρχιπελάγους» πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα του είδους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...