Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΤΑ ΜΟΒ ΚΑΒΟΥΡΙΑ

Τέσσερα νέα είδη μοβ καβουριών ανακαλύφθηκαν στις Φιλιππίνες, και πιο συγκεκριμένα στο νησί Palawan, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Ζωολογίας «Raffles», τα οποία, μάλιστα, είναι ενδημικά, δηλαδή δεν ζουν πουθενά αλλού.
Γιατί μοβ; «Είναι γνωστό ότι τα καβούρια μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Hendrik Freitag. «Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανόν ότι ο χρωματισμός αυτός έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία απόλυτα σχετική με τη λειτουργία του ζευγαρώματος», συμληρώνει.
Το Insulamon palawanense, όπως ονομάζεται το ένα από τα νέα είδη των μοβ καβουριών, ζει σε ποτάμια και ρέματα αλλά και στο έδαφος του ομώνυμου νησιού, το οποίο συνδυάζει δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους στον κόσμο.
«Οι κίνδυνοι από τις εξορύξεις στο εν λόγω νησί είναι μεγάλοι και τα καρκινοειδή αυτά χρειάζονται την προστασία μας. Ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη εξαφάνισή τους», επισήμανε ο Δρ Hendrik Freitag.
Πέρα από την επιστημονική αξία πάντως, οι σπάνιες αυτές ποικιλίες μοβ καβουριών συμπληρώνουν κατά έναν τρόπο τη μοναδικότητα της φύσης, αποδεικνύοντας επιπλέον το μεγαλείο της!
perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...