Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα...

Σαν Σήμερα: 24 Απριλίου (1964: Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο / Αφιέρωμα για Γενεοκτονία Αρμενίων)

24 Απριλίου

Ημέρα Μνήμης για τη Γενεοκτονία των Αρμενίων
 
Σαν σήμερα....(αφιέρωμα)

1964: Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο όπως ορίστηκε αυτό ομόφωνα στη Συνθήκη Βιέννης.

Διπλωματικό Δίκαιο ονομάζεται το σύνολο των διεθνών κανόνων που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις και αφορούν κυρίως τους διπλωματικούς υπαλλήλους και κατ΄ επέκταση τη διπλωματική εθιμοτυπία.

Το 1815 οι τότε ευρωπαϊκές Ηγεμονίες συνήλθαν σε διάσκεψη στη Βιέννη (Συνέδριο της Βιέννης (1815)), προκειμένου τους μέχρι τότε διεθνείς κανόνες που αποτελούσαν προϊόντα του Εθιμικού Δικαίου να συμπεριλάβουν σε γραπτή διεθνή συνθήκη. Παρά ταύτα το μόνο που κατορθώθηκε τότε ήταν να συνταχθεί ένα κείμενο που ονομάστηκε "Κανονισμός της Βιέννης" και που καθόριζε μεταξύ άλλων κυρίαρχων θεμάτων, μόνο την ιεραρχία των διπλωματικών υπαλλήλων, (εθιμοτυπία). Ο Κανονισμός εκείνος συμπληρώθηκε τρία χρόνια μετά, το 1818, από το Πρωτόκολλο της Αιξ λα Σαπέιγ, (Aix-la-Chapelle), στις 21 Νοεμβρίου του 1818.

Μετά από ένα ολόκληρο αιώνα το 1927 επιχειρήθηκε μια δεύτερη απόπειρα, εκ μέρους της Κοινωνίας των Εθνών, συνομολόγησης κανόνων διεθνούς δικαίου πλην όμως και αυτή απέτυχε. Τον επόμενο χρόνο κατά την 6η Συνδιάσκεψη των Αμερικανικών Κρατών συνομολογήθηκε μια διεθνής σύμβαση από διπλωματικούς αντιπροσώπους πλην όμως η εφαρμογή της περιοριζόταν εδαφικά.

Τέλος μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου συστάθηκε ο ΟΗΕ και κατόπιν ειδικής εισήγησης της Γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας, τον Δεκέμβριο του 1959 κατάφερε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ψηφίσει απόφαση περί σύγκλισης επιτροπής για κωδικοποίηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που αφορούσαν μόνο τις διπλωματικές σχέσεις και ασυλίες. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης εκείνης κατέληξαν στην ομόφωνη Σύμβαση της Βιέννης (1961) που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Απριλίου 1964 και που φέρεται με το όνομα Διπλωματικό Δίκαιο, ή Δίκαιο διπλωματικών σχέσεων. Τη σύμβαση αυτή έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

Το Διπλωματικό Δίκαιο χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη: α) Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, β) Μορφές ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων και γ) Διπλωματικά προνόμια και ασυλίες.


Ένα μικρό αφιέρωμα στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενεοκτονία των Αρμενίων.

 Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96) ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Μέχρι το 2010, 23 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars).

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).


Πηγή:http://www.inveria.gr/2012/04/24-1964.html#more
Λίλιαν Ντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...