Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι 11 πιο παράξενες πολυκατοικίες του κόσμου

1. Forest Spiral – Hundertwasser Building – Darmstadt, Γερμανία: Σχεδιασμένο από τον βιεννέζο καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser. Με πάνω από 1000 μοναδικά παράθυρα (το ένα διαφορετικό από το άλλο), εξατομικευμένες λαβές για πόρτες και παράθυρα, ρετιρέ, καφετέρια, πάρκινγκ, εστιατόριο, μπαρ, παιδική χαρά, το Waldspirale στο Ντάρμστατ της Γερμανίας αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

Η πολυκατοικία περιέχει 105 διαμερίσματα αλλά το καθένα έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα.


2. Container City 1 – Λονδίνο, Αγγλία: δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή από Containers όπου μετατρέπονται ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Η πρώτη (Container City Ι) δημιουργήθηκε σε 5 μήνες, στο Trinity Buoy Wharf (Δήμος του Λονδίνου του Tower Hamlets). Το 80% των υλικών της είναι ανακυκλώσιμα.



3. Turning Torso Building – Malmö, Σουηδία: ή αν προτιμάτε ο «Στριφτός Πύργος», δημιούργημα του γνωστού μας από τα Ολυμπιακά έργα, Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Με ύψος 190 μέτρα με 54 ορόφους, είναι ένας συνδυασμός εμπορικού κέντρου (ισόγειο και δύο υπόγεια) γραφείων (οι τρεις πρώτοι όροφοι), κατοικιών (48 όροφοι) και τόπων συνάθροισης (οι δύο τελευταίοι όροφοι).
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2001, το 2005 έκανε εγκαίνια και από τότε είναι συνεχώς γεμάτο με λίστα αναμονής 300 ατόμων, ενώ το κτίριο έχει γίνει το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής.




4. Elephant Building – Bangkok, Ταυλάνδη: Ο ελέφαντας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζώο στην Ταϊλάνδη, καθώς αντιπροσωπεύει τη βασιλική δύναμη. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται παντού στην ταϊλανδική τέχνη, έχει νόημα γιατί θα υπήρχε ένα κτίριο διαμορφωμένο σαν ομοίωμα ενός ελέφαντα.

Ο συγκεκριμένος βέβαια ελέφαντας είναι λίγο ψηλότερος από τους άλλους.. 335 μέτρα ύψος.




5. Reversible Destiny Lofts – Mitaka, Ιαπωνία: Αν οι δημιουργοί της Playland στα McDonalds και του ηγετικού Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shusaku Arakawa είχαν ένα παιδί, αυτό θα ήταν το Reversible Destiny Lofts.

Η φιλοσοφία του αρχιτέκτονα: πίστευε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χαλαρώσουν στο σπίτι τους, αλλά αντ ‘αυτού να αναζωογονούνται από το περιβάλλον του




6. Urban Cactus High Rise – Amsterdam, Ολλανδία: Αν και αυτό το κτίριο έχει την μορφή ενός κάκτου, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Σχεδιάστηκε από τους Ben Huygen και Jägers Jasper της UCX για την πόλη του Ρότερνταμ.




7. MVRDV Stackable High Rise – Rødovre, CopenhagenΔανία: Θα μπορούσε να είναι συσώρευμένα τουβλάκια ηλεκτρονικού παιχνιδιού Τέτρις που μαζέυονται το ένα πανω στο άλλο όταν ετοιμάζεσαι να χάσεις.. Το σχέδιό του ήταν εμπνευσμένο από την έννοια της ατομικότητας.

Το όνομα MVRDV είναι ένα αρκτικόλεξο για τα ιδρυτικά μέλη: Winy Maas (1959), Jacob van Rijs (1964) και Nathalie de Vries (1965). Ο Maas και ο Van Rijs εργάζονταν στην OMA, η De Vries στη Mecanooπρίν δημιουργηθεί η MVRDV


8. Cubic Houses – Rotterdam, Ολλανδία: Η αρχική ιδέα από αυτά τα κυβικά σπίτια προέκυψε στη δεκαετία του 1970. Η πόλη του Ρότερνταμ του ζήτησε να σχεδιάσει μια σκεπή πάνω απο μια γέφυρα πεζών και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κυβικά σπίτια του σαν ιδέα.




9. Dancing House – Prague, Τσεχία: Το 1992 ο Τσέχος αρχιτέκτονας -Κροατικής προέλευσης- Vlado Milunić σε συνεργασία με τον Καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry σχεδιάζουν το παράξενο Dancing House, την κατασκευή του οποίου ολοκληρώνουν το 1996. Το κτήριο που θυμίζει ένα ζευγάρι που χορεύει, αρχικά ονομάστηκε Fred and Ginger από τα μικρά ονόματα των διάσημων χορευτών Fred Astaire και Ginger Rogers, αλλά τελικά επικράτησε το Dancing House.




10. Anara Tower – Dubai, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η κατασκευή του Anara Tower ξεκίνησε το 2009 και όταν ολοκληρωθεί θα έχει 527 μέτρα ύψος, ένας από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Θα έχει πάνω από 125 ορόφους και περισσότερα από 300 διαμερίσματα. Ο σχεδιασμός του έχει επηρεαστεί από τα ψηλά καμπαναριά των μουσουλμανικών τεμενών που βρίσκονται κοντά.





11. The Interlace/OMA – Singapore: Τριάντα ένα πολυκατοικίες, όλες στοιβάζονται σε ένα εξαγωνικό πίνακα που αποτελείται απο οκτώ διαφορετικές υπαίθριες αυλές. Λαμβάνοντας την ιδέα της κοινότητας σε ένα άλλο επίπεδο, στον τελευταίο όροφο κάθε επιπέδου γίνεται μια αυλή με κήπο. Θα μοιάζει πολύ αρχιτεκτονικό Jenga.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...