Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ιππόκαμπος







Γένος ψαριών της οικογένειας Συγναθίδες, τάξη Σωληνοϊχθύες. Δύο μόνο είδη του υπάρχουν στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες, τα οποία πολύ λίγο διαφέρουν μεταξύ τους. Πιο συνηθισμένο είδος είναι ο Ιππόκαμπος ο γνήσιος (Hippocampus hippocampus), το γνωστό αλογάκι της θάλασςας.

Η μορφή του ιππόκαμπου είναι πολύ διαφορετική από των άλλων ψαριών. Το κεφάλι του μοιάζει με κεφάλι αλόγου και σχηματίζει γωνία με το σώμα, που είναι καμπύλο με την κοιλιά πολύ φουσκωτή και ντυμένο με σκληρές πλάκες, που σχηματίζουν ζώνες με μικρές προεξοχές. Τα μάτια του είναι και αυτά σε προεξοχές και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα. Δεν έχει δόντια. Ρουφά την τροφή του από το στόμα στην άκρη του ρύγχους του. Έχει ένα ραχιαίο και δύο στηθιέα πτερύγια. Δεν έχει ουραίο πτερύγιο, αλλά η ουρά του, που είναι λεπτή και γυριστή, μπορεί και πιάνει τα αντικείμενα.

Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος στο τέλος της άνοιξης, το αρσενικό προσελκύει το θηλυκό, τυλίγουν τις ουρές τους και κολυμπούν προς τα επάνω. Το θηλυκό αφήνει τα αβγά του με ένα ειδικό όργανο, τον ωοθέτη, σε ένα θύλακο που έχει το αρσενικό στην κοιλιά του. Εκεί το αρσενικό τα γονιμοποιεί και τα εκκολάπτει. Μετά από ένα μήνα ο θύλακος σχίζεται και απελευθερώνονται τα μικρά. Κολυμπούν αμέσως και μεγαλώνουν γρήγορα.

Το μήκος του ιππόκαμπου φτάνει τα 20 εκ. Κολυμπά αργά με το σώμα κατακόρυφο. Ζει στα ρηχά νερά. Τυλίγει την ουρά του στα φύκια και στέκεται όρθιος. Τρέφεται με μικρότερα ψάρια και άλλα ζώα της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...