Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικα έθιμα

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ. ΠΑΤΡΑ.Το πατρινο καρναβάλι μετρά γύρω στα 180 Χρονια ιστοριας.Τις παρελασεις απαρτιζουν μεγαλα αποκριατικα αρματα που σατιριζουν καταστάσεις και προσωπα των ημερων μας.Ενα πατρινο γνωστο εθιμο ειναι και τα λεγομενα Μπουρμπουλια. Οι γυναικες μεταμφιεζονται σε ντομινο κρυβωντας το προσωπο τους και το σωμα τουςωστε να εχουν την επιλογη του καβαλιερου του,και συμετεχουν σε απογευματινους χορους.ΝΑΞΟς.Το εθιμο αυτού
του νησιού είναι οι κουδουνάτοι ανθρωποι δηλ. με κάπα και κουκούλα οι οποίοι περιφέρονται στους δρομους του νησιου κάνοντας πολλύ θορυβο .Κυκλοφορούν επισης ο γερος ,η γρια και η αρκουδα.
ΚΕΡΚΥΡΑ.Σαλπιγκτες και τυμμπανιστες περιφερονται στους δρομους του νησιου προκειμενου να αναγγειλουν τον τον ερχομο του σιορ καρναβαλου.ΘΗΒΑ. Στη θηβα γινεται η αναπαράσταση του βλάχικου γάμου ,αυτο γίνεται την καθαρά Δευτέρα .ΙΩΑΝΝΙΝΑ .Την τελευταια Κυριακη της αποκριας γιορταζουν οι τζαμάλες.Αυτες ειναι μεγαλες φωτιες οπου πληθος μεταμφιεσμενων χορευουν γυρω τους σε διπλες σειρες.ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ.Κάθε χρόνο γίνονται οι Κουδουνοφόροι τράγοι ειναι ομάδες μεταμφιεσμένων ντυμένοι με μαυρες γιδοπροβιές και τέσσερα μεγάλα κουδούνια τραγουδούν και περιφέρονται στους δρόμους . ΝΑΟΥΣΑ .Οι μπουλες ειναι παλιο εθιμο ,αποκριατικο της Ναουσας .Την μπουλα την υποδυεται ενας νεος αντρας ο οποιος ειναι ντυμενος με γυναικια ρουχα καιοδηγουμενος απο ανύπαντρους άντρες αποβάλλει την γυναικία ενδυμασια .Επίσης υπαρχει και συνοδεία μουσικων οργάνων.Στο μπουλουκι απο παλιά επαιρναν μερος και μικρά αγόρια.

1 σχόλιο:

  1. Τα φύλλα εργασίας σου είναι πολύ χρήσιμα για μια ακόμη φορα! Παρακολουθώ το blog σου και είναι από τα αγαπημένα μου! Μου αρέσουν πολύ οι δραστηριότητές σου! Σε έχω προσθέσει και στο δικό μου blog, αν θέλεις δες το. Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...