Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ


Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...».
Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία.
Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και πρόσφεραν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας.
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Αθηνών. Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

2 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΤΟΠΑΡΟΝ ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ BLOG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια..Έχω πει πολλές φορές ότι είναι πολυ σημαντικό για τα παιδιά να διαβάζουν τα σχόλια γιατί τους δίνουν τη σπίθα να συνεχίσουν και να προσπαθούν καθημερινά να γράφουν, καθώς ειναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιουν το διαδίκτυο με τέτοιο τρόπο..
    Όσο για το περι παρεξηγήσεως που γράφετε, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση..Αντίθετα μάλιστα μου δίνετε την αφορμη να τους επισημάνω άλλη μια φορά το λάθος τους για τη μη χρήση κειμένου ειδικά όταν κάνουν αναρτήσεις βίντεο χωρίς λόγια..Θεωρώ πολύ σημαντική τη χρήση κειμένου γιατί τα βοηθάει στο γραπτό λόγο .Τα περισσότερα παιδιά που γράφουν μου έχουν πει, για να πω και την αλήθεια, ότι φοβουνται πως τα κείμενά τους δεν θα ναι καλά(εγώ προσωπικά δεν διορθώνω σχεδόν τίποτα πέρα απο σημεία στίξης ή κάποια εκφραστικά λάθη γιατί θέλω ΜΌΝΑ ΤΟΥς ΝΑ ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ πως και τι θα γράψουν ωστε να εξασκουνται σε ότι κάνουμε στην τάξη) οπότε είναι καλό να δουν ότι το πρόσεξαν και άλλοι αναγνώστες τους..Σας ευχαριστώ για το σχολιό σας και να στε σίγουρη-ος ότι την επόμενη φορά θα το κάνουν γιατί τους δώσατε εσείς το έναυσμα και το θάρρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...