Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ



                                                    

                                                   ΕΡΓΑΣΙΑ
                                   ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
                                (Στο μάθημα της Γεωγραφίας-Γεωλογίας)


 

                                                     ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου
                                                                    ΤΜΗΜΑ: Α’3
                                                                    ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013




         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.
1.Τρόπος εκπόνησης εργασίας
2.Τι είναι οικοσύστημα και ποια τα είδη του
3.Θαλάσσιο οικοσύστημα
4.Αιτίες καταστροφής θαλάσσιου οικοσυστήματος
5.Τρόποι προστασίας οικοσυστήματος
6.Ζωγραφιές –πίνακες
7.πηγές


 
ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος οικοσυστήματα που μπορούν να κρύβουν πολλά και διάφορα μυστικά, που ο άνθρωπος δεν μπόρεσε, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να τα καταλάβει. Εμείς από όλα αυτά τα οικοσυστήματα διαλέξαμε να ασχοληθούμε με τα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το οικοσύστημα γιατί μας προκαλούσε περιέργεια. Εσείς δεν αναρωτηθήκατε ποτέ τι μπορεί να υπάρχει μέσα στη θάλασσα τι είδη ψαριών ψαρεύεται ή τι άλλο μπορεί να συναντήσετε  αν κάνετε μια βουτιά μες τα βάθη των θαλασσών και των ωκεανών; Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς αποφασίσαμε να καταδυθούμε στα βάθη των θαλασσών. ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΑΣ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΞΕΚΙΝΑ.

Κοιτάξτε τον ήλιο φαντάζει διαφορετικός κάτω από το νερό, σαν κάποιος να έχυσε κίτρινη μπογιά σε υγρό καμβά και το χρώμα διαλύθηκε
Τα πάντα ήρεμα, γαλήνια. Το τοπίο  μπορεί να δώσει έμπνευση στον κάθε καλλιτέχνη, ποιητή, ζωγράφο.

 Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις είναι τα πλάσματα που παραβιάζεις κατά λάθος τον χώρο τους… τα ψάρια και τα διάφορα είδη φυκιών.
Τα κοράλλια σφύζουν από ζωή, τα ψάρια μοιάζουν σαν μια μικρή κοινωνία μέσα στη θάλασσα, όλα λειτουργούν αρμονικά η τροφική αλυσίδα δεν παρουσιάζει αλλαγές το ένα ζώο τρώει το άλλο. Όλα είναι σε απόλυτη αρμονία.

Εκτεταμένες αμμώδεις ή βραχώδεις περιοχές στο βυθό της θάλασσας, λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι, ζώνες μακρόφυτων συνθέτουν τη θαλασσινή μας εικόνα.

Τα ψάρια που βλέπουμε είναι: Ζαργάνες, Λαυράκια, Λούτσοι, Κυνηγοί, Γοφάρια, Τόνοι, Κοκκάλια, Ροφοί, Πέρκες, Σκορπιοί, Σμέρνες, Γόπες, Κέφαλοι, Μελανούρια, Τσιπούρες και Χέλια.

Όμως ας τα πάρουμε όλα από την αρχή…  Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι το οικοσύστημα?

Κάθε σύστημα των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από:
  • Το σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό
  • Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.
Υπάρχουν πολλοί τύποι οικοσυστημάτων. Στην θάλασσα ονομάζονται θαλάσσια οικοσυστήματα, όσα απαντούν σε ακτές αποκαλούνται παράκτια οικοσυστήματα, ενώ στην ξηρά ονομάζονται Χερσαία οικοσυστήματα. Όταν σε μια έκταση ξηράς υπάρχουν μόνο γεωργικές καλλιέργειες, τότε μιλάμε για ένα αγροτικό οικοσύστημα. Υπάρχουν, επίσης, και τα οικοσυστήματα των γλυκέων υδάτων, οι υγρότοποι. Ο ρόλος των τελευταίων είναι σημαντικός, καθώς παρέχουν τροφή και προστασία σε ένα μεγάλο αριθμό πτηνών, θηλαστικών, ψαριών και άλλων οργανισμών.
το οικοσύστημά μας εκτίνετε και στα δύο ημισφαίρια και δεν μπορείς να βρεις συντεταγμένες αφού το αλμυρό νερό καλύπτει το 97% του συνολικού νερού στην επιφάνεια της Γης.

Στη θάλασσα το κλίμα είναι ήπιο και δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στην θερμοκρασία.


Εκτός από ψάρια σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα θα συναντούμε και ¨ τα φυτά του ¨ , πιστεύω να καταλάβατε περί τίνος πρόκειται… είναι τα φύκια τα οποία κατατάσσονται σε διάφορα είδη όπως: λιμινάριες, φύκια (είδος fucus serratus), θαλάσσια ανεμώνη, θαλάσσιος κοχλίας, αστερίας, φύκια (focus vesiculosus), μύδια, φύκια ( asohyllum nodosum), θυσανόποδα, φύκια ( focus spiralis), λειχήνες.


Το περιβάλλον μεταξύ άβιων και έμβιων είναι αρμονικό, όλα λειτουργούν ομοιόμορφα, οι δύο κόσμοι συνυπάρχουν απόλυτα.

Όλα αυτά τα ωραία πράγματα όλες αυτές οι ωραίες εικόνες, κοντεύουν να γίνουν παρελθόν αφού οι άνθρωποι παρεμβαίνουν και καταστρέφουν τα σχέδια της φύσης.

Οι άνθρωποι είναι καλό να προσαρμόζουν το περιβάλλον όπου και ζουν αλλά δεν πρέπει να το  εκμεταλλεύονται  αυτό το πράγμα γιατί μπορούν να κάνουν ανεπανόρθωτες ζημίες και να καταστρέψουν το περιβάλλον στο οποίο και διέμεναν.

Κυρίως τα θαλάσσια οικοσυστήματα καταστρέφονται από τις εξής ενέργειες του ανθρώπου:
1.    Πετάνε σκουπίδια στο βυθό της θάλασσας που έχει ως αποτέλεσμα όταν αυτά θα αρχίσουν να φθείρονται με την πάροδο των χρόνων, να δημιουργούν χημικά και αυτά με την σειρά τους καταστρέφουν τα βράχια και τα κοράλλια λόγο της αποσάθρωσης.
2.    Η ρίψη δυναμίτη μπορεί να είναι μια λύση εύκολης αλιείας αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίος καθώς από τα ψάρια δεν σκοτώνονται μόνο το ποσοστό που έχουμε ανάγκη αλλά και άλλα ψάρια του βυθού καθώς και τα μικρά τα ψαράκια κι έτσι δεν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ειδών των ψαριών.
3.    Τα φυτοφάρμακα που ρίχνουν οι αγρότες στα φυτά τους εισχωρούν στο έδαφος  και με τα υπόγεια νερά καταλήγουν στην θάλασσα
4.    Οι άνθρωποι με τις γεωλογικές έρευνες, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν ηχητικά κύματα που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ακουστικής ρύπανσης.


Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τα τελευταία χρόνια πολύ ευάλωτο οι άνθρωποι δεν το προσέχουν καθόλου και γι’ αυτόν τον λόγο σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου ψάρια και γενικά θα εξαφανιστεί η φυσική ομορφιά.

Αν αγαπάτε το θαλάσσιο περιβάλλον δεν έχετε τίποτα να κάνετε εκτός από το να το προστατέψετε.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΤΣΙ(α)
 
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ(β)
 











Η θάλασσα είναι η ζωή μας χωρίς αυτή είμαστε ένα τίποτα. Προσέξετε την λίγο παραπάνω!!!!!!!!

ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΆΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!!~!!



ΤΕΛΙΚΆ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ..





ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.gr, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...