Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ

Γεια σας, πέρασαν είδη 4 βδομάδες στο σχολείο και για βοήθεια θα σας γράφω για κάποια μαθήματα τα οποία μπορείτε και εσείς να μου ζητάτε μέσο των σχολίων. Για τώρα θα κάνουμε αρχαία ελληνικά.Δυστυχώς απο το πληκτρολόγιο λείπουν τα σημεία τονισμού της αρχάιας Ελληνικής γλώσσας οπότε θα πρέπει νατα θυμάστε μόνοι σας..

Θα ξεκινήσουμε  με απλές καθημερινές προτάσεις από το βιβλίο της Α' Γυμνασίου.



·         Νούς υγιής εν σώματι υγιεί= ένα υγιές μυαλό κατοικεί μέσα σε ένα σώμα υγιές. (Π.χ. Ο γυμναστής στην ώρα της γυμναστικής, μας είπε:<< Νούς υγιείς εν σώματι υγιεί >>

·          Πύξ λάξ = με μπουνιές και κλοτσιές

·        ευ= καλά, 
  ευ αγωνίζεσθε = αγώνας δίκαιος, έντιμος{ευγενείς άμυλα}

·         κύκνειο άσμα= το τελευταίο τραγούδι του κύκνου{μεταφορικά: το τελευταίο πράγμα ενός ανθρώπου}(Π.χ. Το κύκνειο άσμα του μεγάλου συνθέτη ήταν το τραγούδι….{τάδε}).

·         Δημόσια δαπάνη= με χρήματα του δημοσίου (Π.χ. Η γέφυρα αυτή έγινε με δημόσια δαπάνη)

·         Τα παιδία παίζει= τα παιδιά παίζουν, αλλά στις μέρες μας το  χρησιμοποιούμε ειρωνικά (Π.χ. <<Τα παιδία παίζει>> μας φώναξε η καθηγήτρια.)

·         Γνώθι σ’ αυτόν= γνώρισε τον εαυτό σου, αυτογνωσία{επιγραφή}( Π.χ. <<Γνώθι σ’ αυτόν >> λέει η σπουδαία επιγραφή στον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είναι μια προτροπή για όλους μας.)

Λοιπόν και τώρα και μια άσκηση, σε όσες φράσεις δεν έχω προτάσεις  θέλω να μου γράψετε δικές σας που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα.

Αυτά για σήμερα!!!
Άρτεμις

3 σχόλια:

  1. Μπράβο Αρτεμις μπράβο σε όλα τα παιδιά που κρατάτε ζωντανό το ιστολόγιό σας παρόλο που είστε μαθητές Γυμνασίου πια..Συνεχίστε το...

    Ανδρέας Καπετανίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.

      Άρτεμις!!!

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!




    Πολλά Φιλάκια Λίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...