Όταν οι Μικρασιατες ήρθαν στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους τα ήθη, έθιμα, τα τραγούδια, τους χορούς τους, τις συνταγές του κ.α. που διατηρούνται μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα θα δούμε και θα ακούσουμε τα τραγούδια αυτά, θα τα χορέψουμε και θα γευτούμε τα παραδοσιακά εδέσματα.
Τραγούδια
- Τι σε μέλλει εσένανε
- Τζιβαέρι
- Μενεξέσδες και ζουμπούλια
- Τα παιδιά της γειτονιάς σου
- Τα Σμυρνεικα τραγουδια
Χοροί
- Ρουμπαλιά Γαρουφαλιά
- χαλμανγερί
- Γεωργίτσα μου
Συνταγές
- Ζεϊτιγιανγλι γιαπράκ σαρμά
- Γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Αϊβαλιώτικη αμυγδαλόπιτα
- Γιαουρτόγλυκο σιροπιαστό
- Δίπλες Μικρασιάτικες
Λοιπόν ξεκινάμε με τα τραγούδια...
Τι σε μέλλει εσένανε
από πού είμαι εγώ
απ' το Καραντάσι φως μου
ή απ' το Κορδελιό
Τι σε μέλλει εσένανε
κι όλο με ρωτάς
από ποιο χωριό είμαι εγώ
αφού δε μ' αγαπάς
Απ' τον τόπο που είμαι εγώ
ξέυρουν ν' αγαπούν
ξεύρουν τον καημό να κρύβουν
ξεύρουν να γλεντούν
Τι σε μέλλει εσένανε
κι όλο με ρωτάς
από ποιο χωριό είμαι εγώ
αφού δε μ' αγαπάς
Τι σε μέλλει εσένανε
κι όλο με ρωτάς
αφού δε με λυπάσαι φως μου
και με τυραγνάς
Τι σε μέλλει εσένανε
κι όλο με ρωτάς
από ποιο χωριό είμαι εγώ
αφού δε μ' αγαπάς
Απ' τη Σμύρνη έρχομαι
να βρω παρηγοριά
να βρω μες στην Αθήνα μας
αγάπη κι αγκαλιά
Τι σε μέλλει εσένανε
κι όλο με ρωτάς
από ποιο χωριό είμαι εγώ
αφού δε μ' αγαπάς.
Αχ! Η ξενιτειά το χαίρεται
Τζιβαέρι μου
Το μοσχολούλουδο μου
σιγανά και ταπεινά
Αχ! Εγώ ήμουνα που το 'στειλα
Τζιβαέρι μου
Με θέλημα δικό μου
σιγανά πατώ στη γη
Αχ! Πανάθεμά σε ξενιτειά
Τζιβαέρι μου
Εσέ και το καλό σου
σιγανά και ταπεινά
Αχ! Που πήρες το παιδάκι μου
Τζιβαέρι μου
και το 'κανες δικό σου
σιγανά πατώ στη γη
Μενεξέδες και ζουμπούλια
και θαλασσινά πουλιά
σαν θα δείτε το πουλί μου
χαρετήσματα πολλά
Εϊβαλα, Εϊβαλα ωωω
πάμε γιαλό γιαλό
Εϊβαλα, Εϊβαλα ωωω
μόνο εσένα αγαπώ
Κάμω να σ' αλησμονισω
μα η καρδιά μου σε ποθεί
συ σαι η πρώτη μου αγάπη
συ σαι κι παντοτινη
Εϊβαλα, Εϊβαλα ωωω
πάμε γιαλό γιαλό
Εϊβαλα, Εϊβαλα ωωω
μόνο εσένα αγαπώ
Τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουνε
τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουνε
πάλι μεθυσμένος είσαι μου φωνάζουνε
πάλι μεθυσμένος είσαι μου φωνάζουνε
Σαν σουρώνω πέφτω κάτω και λασπώνομαι
σαν σουρώνω πέφτω κάτω και λασπώνομαι
βάζω μπρoς τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι
βάζω μπρoς τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι
Τα παιδιά της γειτονιάς σου τα μπαγάσικα
τα παιδιά της γειτονιάς σου τα μπαγάσικα
θα τα πιάσω να τα δείρω να ‘ναι χάσικα
θα τα πιάσω να τα δείρω να ‘ναι χάσικα
Σαν μου πεις πως δεν με θέλεις πως δεν μ'αγαπάς
Σαν μου πεις πως δεν με θέλεις πως δεν μ'αγαπάς
Μαχαιράκια είναι τα λόγια κούκλα μου πετάς
Μαχαιράκια είναι τα λόγια κούκλα μου πετάς
Ολο ούζο ούζο ούζο το βαρέθηκα
Ολο ούζο ούζο ούζο το βαρέθηκα
φερτε μου ενα τσιγαράκι που τ' ωρεχτηκα
φερτε κι ένα αργελεδάκι που τ' ωρεχτηκα
Το καθρεφτάκι σου παλιό
και πίσω απ΄ τη θαμπάδα
η Σμύρνη με το Κορδελιό
και η παλιά Ελλάδα
Μουτζουρωμένο το γυαλί
μα πίσω απ΄ τους καπνούς του
βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί
και σταματάει ο νους του
Τα σμυρνέικα τραγούδια
ποιος σου τα `μαθε
να τα λες και να δακρύζεις
της καρδιάς μου ανθέ
Το καθρεφτάκι σου παλιό
και το μυαλό χαμένο
σε ποιο τα ήπιες καπηλειό
και βγήκες μεθυσμένο
Μουτζουρωμένο το γυαλί
μα πίσω απ΄ τους καπνούς του
βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί
και σταματάει ο νους του
Τα σμυρνέικα τραγούδια
ποιος σου τα `μαθε
να τα λες και να δακρύζεις
της καρδιάς μου ανθέ
Τώρα αφύ είδαμε τα τραγύδια μπορούμε σιγά σιγά να προχωρίσουμε στούς χορούς...
Ποιος είδε νέο σεβνταλή, και της αγάπης κλέφτη
Ρουμπαλιά, Γαρουφαλιά
σε τριγυρνούνε τα πουλιά.
Για να ξυπνάει με το αχ, και με το βαχ να πέφτει
Ρουμπαλιά μου Χιώτισσα
σε είδα ψες κι αρρώστησα.
Τα μάτια σου με κάνανε, να στρώσω δεν κοιμούμαι
Ρουμπαλιά, Γαρουφαλιά
σε τριγυρνούνε τα πουλιά.
Και τον σταυρό σαν Χριστιανός, να κάνω δε θυμούμαι
Ρουμπαλιά μου Χιώτισσα
σε είδα ψες κι αρρώστησα.
Εγώ `λεγα να σ’ αγαπώ Γιωργίτσα μου
κανείς να μην το ξέρει
τώρα το μάθανε οι δικοί Γιωργίτσα μου
το μάθανε κι οι ξένοι
Έλα Γιούλα Γιούλα έλα πάρε με
άνοιξε τις δυο αγκάλες μέσα βάλε με
Το γιασεμί στην πόρτα σου Γιωργίτσα μου
άνθισε και θα δέσει
τ’ αγγελικό σου το κορμί Γιωργίτσα μου
στα χέρια στα χέρια μου θα πέσει
Έλα Γιούλα Γιούλα έλα πάρε με
άνοιξε τις δυο αγκάλες μέσα βάλε με
Μάζεψε εσύ τα γιασεμιά Γιωργίτσα μου
κι εγώ τα βελονιάζω
πούλησε την αγάπη σου Γιωργίτσα
κι εγώ την αγοράζω
Έλα Γιούλα Γιούλα έλα πάρε με
άνοιξε τις δυο αγκάλες μέσα βάλε με
Και από τα τραγούδια και τους χορούς ας περάσουμε στα παραδοσιακά εδέσματα της Μικράς Άσίας
Ζεϊτιγιανγλι γιαπράκ σαρμά
Υλικά
- 1/2 κιλο αμπελοφυλλα
- 5 φλ νερο
- χυμο λεμονιου
- 1 λεμονι
- 1/2 φλ νερο επιπλεον
- 1 κουταλακι ζαχαρη
- 1 κουταλια ελαιολαδο
- αλατι
Για την γεμιση
- 1 1/2 φλ ρυζι
- 1 φλ ελαιολαδο
- κουκουναρια λευκα
- 250γρ κρεμμυδια ψυλοκομμενα
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουταλια ζαχαρη
- λιγες σταφιδες(προαιρετικο)
- 1 1/2 φλ νερο ζεστο
- 1/2 ματσακι μαιντανο ψυλοκομμενο
- 1/2 ματσακι ανιθο ψυλοκομμενο
- 1/2 ματσακι δυοσμο ψυλοκκομενο
Εκτέλεση
- Βραστε 5 φλυντζανια νερο, ριξτε μεσα χυμο λεμονιου και βαλτε τα αμπελοφυλα, αφου αφαιρεσετε τα κοτσανακια τους.
- Ζεματιστε τα για 5΄ και απο τις 2 πλευρες.Αφηστε να κρυωσουν κ στραγγιστε καλα.
- Στον πατο της κατσαρολας στρωστε αμπελοφυλλα.
Βαλτε στο καθε φυλλο 1 κουταλια απο την γεμιση διπλωστε τις δυο ακριες
και τυλιξτε τα.
- Τοποθετηστε τα το ενα διπλα απο το αλλο προσθεστε 1/2 φλυντζανι νερο, τη ζαχαρη, το αλατι και το ελαιολαδο.
- Κοψτε το λεμονι σε λεπτες φετες και
τοποθετηστε το πανω στα αμπελοφυλλα και κλειστε το καπακι. Μαγειρεψτε σε
χαμηλη φωτια για μιση ωρα αφηστε το να κρυωσει.
Για τη γεμιση:
- Μουσκεψτε το ρύζι για μιση ωρα σε αλατισμενο νερο και μετα ξεπλυνετε καλα.
- Καψτε το ελαιολαδο και σοταρετε τα
κουκουναρια ωσοτου ξανθυνουν. Προσθεστε τα κρεμμυδια σωταρετε μεχρι να
ροδισουν και στην συνεχεια βαλτε και το ρυζι στην κατσαρολα και σωταρετε
για ακομα 4-5 λεπτα.
- Προσθεστε την ζαχαρη το αρωματικο πιπερι τις
σταφιδες (προαιρετικα) και το ζεστο νερο αφηστε το να παρει μια βραση.
Προσθεστε και τον μαιντανο, ανιθο κ τον δυοσμο.
- Χαμηλωστε την φωτια και αφηστε να βρασει για 15 λεπτα, ωσπου να εξατμηστει το νερο.
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά
Υλικά
- 4 με 5 μέτριες πατάτες
- 3 με 4 μέτρια καρότα
- 1 ποτήρι λάδι (όχι γεμάτο - κρατάτε 1 με 2 "δάχτυλα")
- 1,5 κρασοπότηρο περίπου σάλτσα pummaro
- αλάτι
- πιπέρι
- νερό όσο χρειασθεί
Για τα γιουβαρλάκια :
- 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ και λίγο παραπάνω ρύζι καρολίνα (για γεμιστά)
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
- λίγο νερό
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τις
πατάτες και τα κόβουμε, τα μεν καρότα σε μακρόστενα κομμάτια ή σε
ροδέλες, τις δε πατάτες σε τέταρτα ή "κυδωνάτες" (το τέταρτο στη μέση).
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 με 3 ποτήρια νερό,
το λάδι, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνουμε να
βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια με τα
υπόλοιπα υλικά (κιμά, κρεμμύδι, ρύζι, μαϊντανό και ελάχιστο αλάτι) και
τα πλάθουμε μπαλάκια, προσθέτοντας με τη χούφτα μας τόσο νερό όσο
χρειάζεται ώστε το μίγμα να γίνει μαλακό (όχι νερουλό προσοχή).
- Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια (σιγά - σιγά)
στην κατσαρόλα με τις πατάτες και τα καρότα και προσέχουμε να μην
λιώσουν. Τα βράζουμε για 15 περίπου λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
- Στη συνέχεια, μόλις περάσουν τα 20 λεπτά,
ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, αλάτι (με ρέγουλα !! και δοκιμή), λίγο
πιπέρι και κουνάμε την κατσαρόλα προσεκτικά ώστε το αλάτι και το πιπέρι
να πάνε παντού.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 40 περίπου
λεπτά (προσθέτοντας κατά διαστήματα όσο νερό χρειασθεί) ώστε να "πιεί"
τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του.
Αϊβαλιώτικη αμυγδαλόπιτα
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 9 αυγά χωρισμένα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- ξύσμα λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το ξύσμα.
- Χτυπάμε
τ'ασπράδια μαρέγκα σε χαμηλή ταχύτητα αρκετή ώρα και προς το τέλος
προσθέτουμε τμηματικά την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κάνει
απαλές κορυφές.
- Στο μείγμα του βουτύρου προσθέτουμε την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε με κοφτές κινήσεις (σαν να κόβουμε τη ζύμη με μαχαίρι).
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει την αμυγδαλόψιχα και τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Αδειάζουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο ταψάκι.
- Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 45'
- Όταν ψηθεί το γλυκό βράζουμε το σιρόπι 4-5'
- Το χαράζουμε και το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα.
Γιαουρτόγλυκο σιροπιαστό
Υλικά
- 3/4 φλ. μαργαρίνη
- 1/4 φλ. λάδι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλ. γιαούρτι αγελάδος
- 1/4 φλ. γάλα εβαπορέ
- 5 αβγά
- 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι baking
- 1 βανίλια
- 2 λεμόνια (από 1 1/2 λεμόνι παίρνω το ξύσμα και από το άλλο μισό τη φλούδα για το σιρόπι)
ΣΙΡΟΠΙ
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι νερό
- φλούδα από μισό λεμόνι
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
- αμυγαλόψυχα ή ζάχαρη άχνη με φρούτα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού
Πώς το κάνουμε:
- Ξεκινάω βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά ώστε να προλάβει να κρυώσει.
- Βάζω σε ένα μπώλ τη μαργαρίνη, το λάδι, τη
ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, τους κρόκους των αβγών και το ξύσμα
λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτω στο μείγμα το αλεύρι και το baking κοσκινισμένα και τέλος τη βανίλια.
- Χτυπάω τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
- Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.
- Ψήνω στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σκάλα σε αέρα.
- Αφού ψηθεί τρυπάω το κέικ σε αρκετά σημεία και το σιροπιάζω.
- Αναποδογυρίζω τη φόρμα και γαρνίρω.
Δίπλες Μικρασιάτικες
Υλικά
-
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
400 ml νερό ή σταχτόνερο (αλισίβα)
-
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για το σερβίρισμα:
-
1/2 κιλό μέλι ή πετιμέζι
-
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
-
κανέλα
Πώς το κάνουμε:
-
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
-
Προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό ή σταχτόνερο και ζυμώνουμε.
-
Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να
δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
-
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα.
-
Ανοίγουμε τα φύλλα. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε το κορν φλάουρ,
παίρνουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη
όσο πιο λεπτά μπορούμε.
-
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες φάρδους 8-10 εκ., τις σουρώνουμε κατά μήκος και τις στρώνουμε σε ταψί ή πυρέξ.
-
Όταν γεμίσουμε το ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις κόβουμε σε κομμάτια.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50' προσέχοντας μην ξεραθούν τα φύλλα.
-
Μόλις βγάλουμε τις δίπλες από το φούρνο, τις πασπαλίζουμε με την άχνη, την κανέλα και περιχύνουμε με το μέλι ή το πετιμέζι.
Αυτά για σήμερα μακάρι να σαςσ άρεσε το ταξίδι στα γλέντια των Μικρασιατών...
Άρτεμις!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μας ψιθύρισαν ...