Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση

Γεια σας, σήμερα θα σας παρουσιάσω το βιβλίο της Βούλας Χατζίκου << Βεργιώικες ιστορίες και παραμύθια>>

Μέσα από ιστορίες και παραμύθια όπως η ιστορία << Χριστός γεννάται, δοξάσατε>> με κύριο πρόσωπο την μανιά* την μπάμπου που όπως μας λέει και η ίδια ήταν προπρομάμμη της μητέρας της.
 Το βιβλίο αυτό είναι πάρα πολύ καλό κατά την άποψή μου, μέσα από αυτό ταξιδεύεις σε κάθε στενό, σοκάκι και <<τζιαντέ**>> της παλιάς Βέροιας. Μέσα από ιστορίες της πραγματικότητας μαθαίνουμε την καθημερινή ζωή των Βεργιωτάδων. Μέσα από παραμύθια του βιβλίου μαθαίνει το σημερινό παιδί τα αθώα παραμύθια της εποχής εκείνης.

*μανιά= σημαίνει στα βεργιώτικα γιαγιά
**τζιαντές=μεγάλος φαρδύς δρόμος


ΟΠΙΣΘΌΦΥΛΛΟ
Οι ρίζες της γενιάς μου χάνονται στα βάθη της ιστορίας αυτής της αρχοντικής πολιτείας που ονομάζεται Βέροια και ου άκουσμά της η φαντασία μου πολλές φορές γυρίζει πίσω, πολύ πίσω, σε κάποια χρόνια πιο παλιά, σε χρόνια περασμένα. Αυτά τα χρόνια τα παλιά, τα περασμένα χρόνια, τα έζησα μέσα απ' τις ολοζώντανες αφηγήσεις της μητέρας μου και που τα περισσότερα τα έζησε και εκείνη μέσα από τις αφηγήσεις της μητέρας της και της πρμαμμής της, της μανιάς της μπάμπους...Η μανιά η μπάμπου, πολύ μεγάλη αρχόντισσα, ήταν μοναχοπαίδι του Κεχάγιογλου, που τον σφάξαν οι Τούρκοι το 1781, όταν γύριζε από εμπορικό του ταξίδι και του κλέψανε ένα σακί με φλουριά...


Βούλα Χατζίκου

Άρτεμις!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...